|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Profesjonalne pomiary w budynku wielorodzinnym |
Autor |
Wiadomość |
Marek9
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 110 razy Wiek: 110 Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 1441 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 12-11-09, 17:36 Profesjonalne pomiary w budynku wielorodzinnym
|
|
|
Dziś znalazłem ogłoszenie, że w mojej klatce będą przeprowadzane pomiary ochrony przeciwporażeniowej.
Pierwsze wrażenie było pozytywne, bo spojrzeli ”bardzo pobieżnie” na rozdzielnicę w lokalu. Stwierdzili, „jest 16”, To i tak postęp w stosunku do poprzedniej kontroli, gdzie rozdzielnica nie była obiektem zainteresowania.
Przyszli panowie elektrycy z wielkim elektronicznym miernikiem. Zmierzyli SWZ w 2 gniazdkach. W jednym w kuchni i w jednym w łazience.
Zapytałem czy to wszystko, na co odpowiedzieli, że mierzą tylko tam gdzie jest woda.
Przy gniazdku do żelazka w pokoju też jest woda, ale oni widocznie widzieli żelazko tylko na „duszę”. I nie widzieli nigdy procesu prasowania. I wlewania wody do żelazka. To rozumiem, bo mężczyźni z reguły nie prasują.
Dalej mieli pecha.
Zadałem pytanie: a RCD to nie mierzycie ? Przecież należy do takiej ochrony.
A jest RCD ? (był na wierzchu w rozdzielnicy)
Odpowiedź fachowca z uprawnieniami : jakby był dobrze podłączony to by wyrzucił.
Marek: to ja pokażę Panu jak wyrzuca, probówka 15W faza-PE, ciemno, zrzucił.
Pytanie zawodowca-pomiarowca : a co się mierzy w RCD ?
Marek : interesuje mnie próg wyzwalania.
Przełączył miernik, trochę poczekał i RCD zrzucił. Wyszło 25mA/40 msek. Jednak RCD był dobrze podłączony.
Tak wyglądają profesjonalne pomiary. Robione przez fachowca z uprawnieniami.
Pytanie końcowe – czy jest zgodne z prawem, że pomiarom polegają tylko 2 gniazda z bolcem, z pominięciem pozostałych ?
Czy to zapewnia bezpieczeństwo?
marek |
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 03-02-11, 07:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
scat
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 117 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 1424 Skąd: Polska
|
Wysłany: 12-11-09, 18:50
|
|
|
badaniom powinna być poddana cała instalacja łącznie z oświetleniem, ponadto powinien być wykonany pomiar rezystancji izolacji |
|
|
|
 |
Marek9
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 12-11-09, 22:10
|
|
|
Na zdrowy rozsądek, to powinny być pomierzone wszystkie gniazda z bolcem.
Zwłaszcza,ze instalacja w tym budynku to AL i TN-C.
Na forum nie trzeba wyjasniać, co to znaczy.
Jedyne co sprawdzę, to na co była podpisana umowa. Czy tylko na 2-gniazda z bolcem
w kuchni i w łazience.
marek |
|
|
|
 |
siekierowy
Aktywny uczestnik forum elektryk

Pomógł: 237 razy Dołączył: 19 Cze 2006 Posty: 2339 Skąd: Galicja
|
Wysłany: 13-11-09, 18:57
|
|
|
Marek9 napisał/a: | Na zdrowy rozsądek, to powinny być pomierzone wszystkie gniazda z bolcem.
Zwłaszcza,ze instalacja w tym budynku to AL i TN-C.
Na forum nie trzeba wyjasniać, co to znaczy.
Jedyne co sprawdzę, to na co była podpisana umowa. Czy tylko na 2-gniazda z bolcem
w kuchni i w łazience.
marek |
Za kwotę, jaką oferują spółdzielnie, to aż dziw, że w ogóle ktoś przyszedł. |
_________________ Pozdrowienia.
|
 |
Marek9
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 13-11-09, 19:41
|
|
|
Akt drugi kontroli systemu przeciwporażeniowego.
Byłem dziś u kierowniczki działu technicznego. Dzwoni do moterów.
Monter: my sprawdzamy tylko 2 gniazda, jedno w łazience drugie w kuchni.
Kierowniczka: ale jak klient w kuchni ma 2 gniazda , to sprawdzajcie 2.
Koniec aktu drugiego. Może bedzie jeszcze akt trzeci. Szef ma sprawdzać umowę.
Kolega mi dziś mowił, że u niego na budynku sprawdzali wszystkie gniazda. Nawet wykryli jeden nie podłączony bolec.
marek |
|
|
|
 |
15kvmaciej
Aktywny uczestnik forum wrażliwy elektryk

Pomógł: 57 razy Wiek: 55 Dołączył: 16 Kwi 2009 Posty: 1340 Skąd: essex-uk
|
Wysłany: 13-11-09, 21:13
|
|
|
Marek9 napisał/a: | Zadałem pytanie: a RCD to nie mierzycie ? Przecież należy do takiej ochrony.
A jest RCD ? (był na wierzchu w rozdzielnicy) |
Marek9 napisał/a: | Zwłaszcza,ze instalacja w tym budynku to AL i TN-C. |
Bez komentarza, kłaniam się nisko |
_________________ ..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci?? |
|
|
|
 |
fryziu
Uczestnik forum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2009 Posty: 79 Skąd: Kolbuszowa
|
Wysłany: 13-11-09, 22:18
|
|
|
Jak widać o dobrą wiedzę o pomiarach to trudno nawet u ludzi którzy tym sie tylko zajmują.
Nie dalej jak wczoraj słyszałem od jednego pomiarowca, że mierzyć trzeba tylko gniazdka z bolcem a jak niema bolca to należy je zostawić bez zauważenia i protokół oczywiście pozytywny. A na rezystancje izolacji to taki patent: wyłączyć wszystkie wtyczki i przełaczniki następnie wszystkie esy a potem to pare pomiarów w rozdzielnicy się robi żeby coś było.
Panowie czy któryś może pojaśnić jak to jest z tym ssw w przypadku gniazd bez bolca. Czy powinny być zalecenia wymiany gniazdka czy należy nie zauważac go przy pomiarach?? |
|
|
|
 |
Jack
Aktywny uczestnik forum Jacek

Pomógł: 1053 razy Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 3993 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-11-09, 22:45
|
|
|
Witam
Cytat kolegi Marek9: Cytat: | Jedyne co sprawdzę, to na co była podpisana umowa. |
Sprawdzane powinny być wszystkie gniazda ze stykiem ochronnym, nawet te, wymienione przez właściciela. Administracja wie, ze standardowo od nowości były montowane tylko dwa gniazda ze stykiem ochronnym ( pralka, lodówka ) i daje pewnie zlecenie na te dwa pomiary. Instalacja odpowiada tym kryteriom, które obowiązywały w dniu oddania jej do eksploatacji.
Co nie znaczy że tylko takie pomiary świadczą o sprawności instalacji. Pomiar SWZ, fachowiec wykonuje także w gniazdach bez styku ochronnego dla sprawdzenia wyłączenia zwarcia przez zabezpieczenie. Już o pomiarach izolacji nie wspomnę, standardowo ochronę podstawową powinno się także zbadać i to w pierwszej kolejności. Jakie zlecenie takie i wykonanie, a zawsze znajdzie się ktoś kto za grosze partyzantkę odstawi i się pod tym podpisze, położy się spać i uśnie spokojnie z przeświadczeniem dobrze wykonanej pracy.
P.S.
Kolego 15kvmaciej - to że Marek instaluje sobie we własnej chałupie RCD w TN-C to już jest jego sprawa, ma nad tym kontrolę jako fachowiec. Jest osobą poinstruowaną a nie laikiem w dziedzinie elektryki. |
|
|
|
 |
15kvmaciej

|
Wysłany: 14-11-09, 00:00
|
|
|
Jack napisał/a: | to że Marek instaluje sobie we własnej chałupie RCD w TN-C to już jest jego sprawa, ma nad tym kontrolę jako fachowiec. Jest osobą poinstruowaną a nie laikiem w dziedzinie elektryki. |
potwierdzam. Nie mój cyrk, nie moje małpy |
|
|
|
 |
15kvmaciej

|
Wysłany: 14-11-09, 12:14
|
|
|
fryziu napisał/a: | Czy powinny być zalecenia wymiany gniazdka |
Powinny. Zacytuję sam siebie- Jak gdzieś wspomniałem, z wyjątkiem golarki i ładowarki do szczoteczki do zębów (II kl ochrony, płaska wtyczka z dwoma okrągłymi bolcami, gniazdko też wyłącznie pasujące tylko do takiej wtyczki), wszystkie angielskie wtyczki posiadają bezpiecznik topikowy i 3 bolce ( co za pomysł, żeby ze ściany z gniazdka wystawał jakiś metalowy bolec!!), a terminale w gniazdkach wyrazne oznaczenia L, N, E. Żadna wtyczka z kontynentu nie pasuje do tutejszych gniazdek, żeby cokolwiek do nich włożyć, najpierw wchodzi dłuższy bolec uziemniający i odblokowywuje pozostałe dwie dziurki. Prosty standardowy tester za parę funtów wykrywa błędną polaryzację w gniazdku.
Marek9 napisał/a: | I nie widzieli nigdy procesu prasowania. I wlewania wody do żelazka. To rozumiem, bo mężczyźni z reguły nie prasują. |
Niektórzy zanużają włączone żelazko w wannie i czekają aż przestaną lecieć bąbelki, inni zgodnie z przeczytaną instrukcją najpierw odłączają żelazko od sieci |
|
|
|
 |
Jack

|
Wysłany: 14-11-09, 12:42
|
|
|
Cytat kolegi Marek9 z innego tematu: Cytat: | Mnie to nie dotyczy, bo posiadam w lokalu TN-S, dwa RCD , dwie rozdzielnice i dwa szybkie kontrolery napiecia fazowego. Wiec mnie to nie dotyczy. |
I co ma robić elektryk pomiarowy, jeżeli ze Spółdzielni ma zlecenie na dwa pomiary. Jak właściciel przebudował instalację elektryczną według własnego uznania. A takich przeróbek może być więcej w pozostałych lokalach budynku. A SM nie wymagają zgłaszania do nich wszelkich prac remontowych we własnych lokalach nie naruszających konstrukcyjnie obiektu budowlanego.
Prawidłowo powinien przeprowadzić inwentaryzację itd. Tylko za 5 PLN od mieszkania nikt rozsądny i odpowiedzialny, takiego zadania się nie podejmie. Liczą na jelenia, i zawsze się ktoś taki znajdzie. |
|
|
|
 |
Jack

|
Wysłany: 14-11-09, 13:53
|
|
|
Witam
Kolega fryziu napisał: Cytat: | jak to jest z tym ssw w przypadku gniazd bez bolca. |
Według mnie, jak pisałem wyżej w gniazdach bez styku ochronnego również powinno być sprawdzone SWZ. Już nie chodzi o samowolną wymianę amperażu automatu czy bezpiecznika ale o stwierdzenie jakości połączeń na łączeniach w poszczególnych obwodach a zwłaszcza aluminiowych.
Cytat: | Czy powinny być zalecenia wymiany gniazdka czy należy nie zauważac go przy pomiarach?? |
Zasada prosta, albo wszystkie gniazda w pomieszczeniu ze stykiem albo wszystkie bez tego styku w starych instalacjach.
Druga sprawa to ochrona zastana, czyli sprawdzenie zgodności z przepisami obowiązującymi w dniu oddania instalacji do eksploatacji. Jeżeli spełnia te wymagania i nie zagraża bezpieczeństwu użytkowania to nie podlega pod przebudowę według nowych przepisów. A nie ma aktu prawnego nakazującego lub wyznaczającego termin dostosowania tych instalacji do nowych wymagań obowiązujących na dzień dzisiejszy. |
|
|
|
 |
scat
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 117 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 1424 Skąd: Polska
|
Wysłany: 14-11-09, 18:07
|
|
|
Jack napisał/a: |
Według mnie, jak pisałem wyżej w gniazdach bez styku ochronnego również powinno być sprawdzone SWZ | i to jest zgodne z przepisami bowiem w TN-C jest przewód PEN, nie wszyscy o tym wiedzą, zresztą na tym forum spotkałem się z krytyką sprawdzania gniazd w pokojach i punktów swietlnych |
|
|
|
 |
Marek9
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 14-11-09, 19:04
|
|
|
Jack napisał/a: | P.S.
Kolego 15kvmaciej - to że Marek instaluje sobie we własnej chałupie RCD w TN-C to już jest jego sprawa, ma nad tym kontrolę jako fachowiec. Jest osobą poinstruowaną a nie laikiem w dziedzinie elektryki. |
Szanowni koledzy - zbyt pochopne wnioski. To, że w budynku jest TN-C, to wcale nie oznacza,ze w moim lokalu jest TN-C . Budynek posiada 300 lokali. Ja posiadam TN-C-S. Ale w innych lokalach jest TN-C.
Jedna uwaga.W poście tematu napisałem, że po zwarciu w gnieździe L1-PE RCD zrzucił. Gdybym posiadał RCD w TN-C, to by RCD nie zrzucił. RCD w TN-C nie realizuje ochrony przed dotykiem pośrednim. Stąd znajduje sie zakaz w normach dotyczący takiej aplikacji = RCD jako urządzenie ochronne SWZ w sieci TN-C.
Jaki błąd popełnili pomiarowcy ? Ustawili miernik na pomiar małym prądem, bez zrzutu RCD.
Powinni ustawić na klasyczną opcje, wówczas wykryliby RCD.
Oni zrobili z góry założenie, że wszystkie lokale mają instalację 2-żyłową.
marek |
|
|
|
 |
Marek9
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 14-11-09, 19:16
|
|
|
Jack napisał/a: | Witam
Kolega fryziu napisał: Cytat: | jak to jest z tym ssw w przypadku gniazd bez bolca. |
Według mnie, jak pisałem wyżej w gniazdach bez styku ochronnego również powinno być sprawdzone SWZ. Już nie chodzi o samowolną wymianę amperażu automatu czy bezpiecznika ale o stwierdzenie jakości połączeń na łączeniach w poszczególnych obwodach a zwłaszcza aluminiowych. |
Kolega ma racje, bo chodzi o zabazpieczenie przeciwzwarciowe. Wylaczenie zwarcia powinno byc szybkie. Instalacja nie powinna się przypalić.
Cytat: | Druga sprawa to ochrona zastana, czyli sprawdzenie zgodności z przepisami obowiązującymi w dniu oddania instalacji do eksploatacji. Jeżeli spełnia te wymagania i nie zagraża bezpieczeństwu użytkowania to nie podlega pod przebudowę według nowych przepisów. |
Tutaj kolega Jacek ma racje. Dla tego budynku obowiązuje PUBE. Co nie zwalnia użytkownika z utrzymania instalacji w stanie sprawności technicznej.
marek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|