Rozdzielnica zła i dobra |
Autor |
Wiadomość |
seba201991
Uczestnik forum SeKo

Pomógł: 7 razy Wiek: 29 Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 220 Skąd: Reńska Wieś
|
Wysłany: 21-03-10, 15:48 Rozdzielnica zła i dobra
|
|
|
Jak w temacie
 |
_________________ Im więcej się uczę, tym więcej wiem jak mało umiem.. |
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 21-03-10, 22:19, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
collet
Uczestnik forum moze kiedys ...

Pomógł: 21 razy Wiek: 44 Dołączył: 30 Mar 2009 Posty: 194 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 21-03-10, 15:50
|
|
|
ciezko cos wywnioskowac, nie widzac zdjec ... popraw link |
|
|
|
 |
Elektromonter2
Aktywny uczestnik forum OW SEP

Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 591 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-03-10, 18:32
|
|
|
W wyłącznikach nadprądowych firmy Moeller zasilenie robimy z góry , nie z dołu .
Z dołu zasilamy z tego co pamiętam aparaty firmy Legrand .
( zasilanie ma oznaczenie 1 , odejście 2 )
Mam zastrzeżenia do zasilania oświetlenia'' wziętego bezpośrednio przed FR '' z pominięciem RCD , brak ochrony przeciwprzepięciowej no i ten RCD trójfazowy na odbiory jednofazowe
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
seba201991
Uczestnik forum SeKo

|
Wysłany: 21-03-10, 19:25
|
|
|
Co za róznica z której strony zasilimy i tak prąd zmienia swój kierunek 100 razy na sekundę.
A tak na poważnie nie ja te rozdzielnice robiłem tylko mój szefu z praktyk (tę lepszą ).Ja też bym dał odbiór z góry nie zależnie czy to legrand czy moeller, moeller ma zaciski pod grzebień i z góry i z dołu z tego co pamiętam. Oświetlenie przed różnicówki pewnie dlatego że są to same świetlówki 6szt a one mogą narobić psikusów.Jest to pod rozdzielnica sali konferencyjnej i serwerowni |
|
|
|
|
 |
Elektromonter2

|
Wysłany: 21-03-10, 19:38
|
|
|
E tam .. ja spotykam RCD na obwodach ze świetlówkami i nie ma problemu .
Zawsze napięcie podajemy na styk stały(1, 3 , 5 itd) , natomiast odbiór przyłączamy do styku ruchomego (2 , 4 , 6 itd ) . Seba te oświetlenie to zasilone jest za FR nie przed nim , przejęzyczyłeś się
POZDRO |
|
|
|
 |
seba201991
Uczestnik forum SeKo

|
Wysłany: 21-03-10, 19:47
|
|
|
Tak przejęzyczyłem się.Jest RCD 3 f na bezpiecznik 3f a później grzebieniem na 2 bezpieczniki 1 f.Proszę wytłumaczyć mi dlaczego tak nie może być ? Przecież na RCD i tak zawsze występuje asymetria faz. |
|
|
|
 |
e-sparks
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 119 razy Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 1082 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 21-03-10, 19:54
|
|
|
seba201991 napisał/a: | Jest to pod rozdzielnica sali konferencyjnej i serwerowni | Odważny ten Twój szef z praktyk - różnicówki na obwody serwerowni... Może jeszcze zwykłe? A gdzie gwarancja zasilania?
Ponadto wyłączniki nadprądowe dwutorowe wydają się być lepszym rozwiązaniem, niż zwykłe, pojedyncze eS-ki.
Pozdrawiam, Wiesław |
|
|
|
 |
Lucius [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-10, 20:08
|
|
|
Elektromonter2 napisał/a: | Zawsze napięcie podajemy na styk stały(1, 3 , 5 itd) , natomiast odbiór przyłączamy do styku ruchomego (2 , 4 , 6 itd ). |
Jakaś podstawa prawna, techniczna lub zalecenia producenta na to wskazują??
Tak pytam, bo temat przewija się w różnych dyskusjach, a jak to weryfikowałem w dziale pomocy technicznej firmy Legrand to otrzymałem od kilku różnych osób jednoznaczną odpowiedź, że nie ma to totalnie żadnego znaczenia - przynajmniej z punktu widzenia samego aparatu...
Inny temat to jednolitość w obrębie rozdzielni/instalacji - ale to już tzw "dobra praktyka"... |
|
|
|
 |
Elektromonter2

|
Wysłany: 21-03-10, 20:16
|
|
|
Niestety do podstawy prawnej nie mam dostępu , ale wiem , że te zasady o ktorych piszę należy przestrzegać . Porządni elektrycy zwracają na to uwagę . |
|
|
|
 |
e-sparks
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 21-03-10, 20:31
|
|
|
Elektromonter2 napisał/a: | Zawsze napięcie podajemy na styk stały(1, 3 , 5 itd) , natomiast odbiór przyłączamy do styku ruchomego (2 , 4 , 6 itd ) |
Elektromonter2 napisał/a: | wiem , że te zasady o ktorych piszę należy przestrzegać . Porządni elektrycy zwracają na to uwagę | A co, jeśli na aparacie nie ma żadnych oznaczeń? Skoro należy przestrzegać, to ja też chciałbym zostać porządnym elektrykiem, tylko nie zawsze wiem, gdzie ruchomy, a gdzie stały styk...
Wiesław |
|
|
|
 |
e-sparks
Aktywny uczestnik forum

|
Wysłany: 21-03-10, 20:53
|
|
|
Na zdjęciu masz 3 MCB (wyłączniki nadprądowe) i 3 RCD, powiedz proszę, jak należy je podłączyć? Z wyjątkiem może RCD Hagera, chociaż i tu brak oznaczeń styków. Gdzie zasilanie, a gdzie odpływ?
Pozdrawiam, Wiesław
SDC106511.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 619 raz(y) 55,86 KB |
|
|
|
|
 |
Elektromonter2

|
Wysłany: 21-03-10, 21:12
|
|
|
Faela zasilało się chyba od dołu , pozostałe aparaty należy podłączyć zgodnie ze schematem producenta . Jeżeli producent uznaje , że nie istotne z , której strony jest zasilanie umieszcza na schemacie oznaczenie liczby parzystej i nieparzystej przy każdym wyprowadzeniu np na RCD firmy ABB widnieją oznaczenia
1 (2) 3(4) 5(6) N , |
|
|
|
 |
Deks
Uczestnik forum

|
Wysłany: 21-03-10, 21:30
|
|
|
Lucius napisał/a: | Tak pytam, bo temat przewija się w różnych dyskusjach, a jak to weryfikowałem w dziale pomocy technicznej |
Ja również i to z pomocy technicznej kilku producentów. Odpowiedz była zawsze ta sama. Można zasilać z góry i z dołu. Niektórzy producenci nawet piszą o tym w katalogach. To znaczy jest dowolność.
Także Kolego Elektromonter2, proszę nie obrażać porządnych elektryków którzy z tej dowolności korzystają.
Elektromonter2 napisał/a: | W wyłącznikach nadprądowych firmy Moeller zasilenie robimy z góry , nie z dołu .
Z dołu zasilamy z tego co pamiętam aparaty firmy Legrand . |
Mam wyłączniki obu producentów przed sobą i ze schematu można wywnioskować że styk ruchomy jest połączony z dolnym zaciskiem w obu włącznikach. |
|
|
|
 |
Elektromonter2

|
Wysłany: 21-03-10, 23:41
|
|
|
WITAM
Panowie nikogo nie chciałem obrazić , jeżeli kogoś uraziłem - przepraszam ...
Jednak nadmienię kolejny raz , że należy trzymać się zasady podawania napięcia na styk stały . Jedni producenci pozwalają na dobrowolność w połączeniach , drudzy nie .
Ja zawsze kieruję się zaleceniami producenta i przyłączania odbioru do styku nieruchomego . Nie jest prawdą iż podłączenie zasilania jest bez znaczenia .
Mam jeszcze jedną uwagę co do '' kontrolek '' . Jeżeli poprzedza je zabezpieczenie w sieci zasilającej o prądzie większym niż 25A z regóły należy je dobezpieczyć
Nie denerwujcie się tak panowie .....
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Deks
Uczestnik forum

|
Wysłany: 22-03-10, 00:43
|
|
|
Elektromonter2 napisał/a: | Jednak nadmienię kolejny raz , że należy trzymać się zasady podawania napięcia na styk stały . |
Problem w tym że jest to stara zasada która tyczy się niezabudowanych łączników i wyłączników. Ale nie dotyczy to dzisiejszej aparatury modułowej tzn popularnych esek i wył RCD, RCBO, FR-ów itd, gdzie styki są zabudowane i dobrze izolowane.
Elektromonter2 napisał/a: | Nie denerwujcie się tak panowie ..... |
Nikt się nie denerwuje, tylko nie wiemy jak Ciebie przekonać do swoich racji. |
|
|
|
 |
|